In de stromende regen

als een golvende wollen deken

Het plenst van de regen als we, komend vanaf de schaapskooi, de Schapendrift overtrekken met de kudde schapen. Met naar voren gestrekte, glanzend zwarte koppen en lang gerekte halzen, beweegt de wit gewolde kudde zich rug aan rug voort, als een golvende wollen deken.
Ze hebben er niet veel zin in vandaag, de schaapjes. Het is praktisch windstil en het regent pijpenstelen. ‘Geen schapenweer’ lijken ze te denken. Brrrrrr….ze schudden het water nog maar eens heftig en demonstratief van hun wollen ruggen af en kijken me daarbij vragend, haast verontwaardigd, aan. “Tja snoetekoppen”, zeg ik hardop “het is toch beter voor jullie, echt heel veel beter, als jullie wel een paar uurtjes de hei over trekken en de bospaden doorkruisen. Ze draait zich dan ook resoluut omAl was het alleen maar ter voorkoming van die nare rotkreupel, waar schapen zo gevoelig voor zijn.  Bovendien is het heel goed voor jullie conditie, dus stappen maar, met die lange pootjes”.

Ook Stippie, ons zwart-wit gevlekte schaapje, gaat vanmorgen, zij het met zichtbare tegenzin, weer mee. Bij het verlaten van de schaapskooi protesteert ons anders zo makke schaapje gelijk al. Ze heeft immers haar lam in de schaapskooi liggen en dat wil ze niet achterlaten. Ze draait zich dan ook resoluut om en mekkert hard naar haar lam.

Puck zal de hele morgen zijn uiterste best moeten doen, Stippie, en nog enkele pas afgelammerd hebbende schapen, bij de kudde te houden. En dat zal veel geduld van hem vergen.

En dat zal veel geduld van hem vergen..!

blijft Stippie maar achterom kijken

blijft Stippie maar achterom kijken

Terwijl de schapen verder trekken over de bospaden, blijft Stippie maar achterom kijken, en steeds weer even stilstaan. Hoe aandoenlijk is dit om te zien.

Ondertussen blijft het maar regenen. We passeren grote plassen, waaruit Stippie even een paar slokjes gaat drinken. Ze heeft waarschijnlijk dorst gekregen, en een schorre keel, van al dat geblaat en gemekker.

waaruit Stippie even een paar slokjes gaat drinkenOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Om daarna, haast geschrokken van zichzelf, direct weer achterom te kijken, in de richting van de schaapskooi….

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Zo af en toe knabbelt ze vluchtig even aan een jonge loot van een sparrenboom, hetgeen haar wel lijkt te smaken.

 

Als we het donkere bos verlaten hebben en de hei naderen, wordt het Stippie toch echt even te machtig. Die Puck ook steeds maar achter me aan…!

Die Puck ook steeds maar achter me aan

De schapen zijn doornat van de regen en aanvankelijk willen ze de hei niet op.

Schapen2

Stippie al helemaal niet. Maar dan wordt het ernst voor Puck.   Hij gaat de confrontatie aan en zal eens goed laten zien, dat er met hem niet te spotten valt.

Nu weet Stippie werkelijk niet meer hoe ze het heeft, en kijkt veelzeggend mijn kant op. “Kun jij mij dan niet helpen..?”

Schapen1

 

Eenmaal op de heide, lijkt ze echter even tot rust te komen, ons ‘heideschaapje’ Stippie…

 

 

 

 

Ze knabbelt van de heide en ook de loten van de vliegdennen laat ze zich goed smaken.

 

 

 

 

Echt gelukkig werd ze pas weer, toen we eenmaal het vennetje op de hei passeerden.Wetend, dat we dan weer richting schaapskooi terug zullen keren.

 

 

Nadat het even droog was geworden tijdens het grazen van de schapen over de verlaten, uitgestrekte heidevelden, begon het opnieuw uit de hemel te plenzen, toen we de schaapskooi naderden. Maar nu liep Stippie flink door. Ze liep zelfs voorop, en ze stond vooraan bij de deur van de schaapskooi…! Ze kon niet wachten om door de deur naar binnen te gaan, om haar lammetje weer te kunnen begroetten.

ze stond vooraan bij de deur van de schaapskooi

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2012/12/19/in-de-stromende-regen/