Schaapskooi in Elspeet een vroege kraamkamer

Nadat de zware storm, die op 25 november over Nederland raasde, geluwd was, werd het op 1 december winters stil in de natuur. Eén dag daarvoor, op de valreep van herfst naar winter, werd op 30 november in de Elspeter schaapskooi het eerste lammetje geboren…!

Met spanning hadden we naar dit moment uit gekeken. Vanaf 26 november zou het mogelijk kunnen zijn, dat het eerste lammetje ons kwam begroeten. Als dan het moment daar is en je een nog jong schaapje, een jaarling genaamd, ziet gaan afzonderen van de kudde, en zien gaan ‘nest krabben’, dan weet je wel hoe laat het is…!
Ja, dan maakt ze een nestje in het stro, waar ze straks haar jong in zal gaan werpen…!
De jaarling ging al snel liggen en perste hevig. De weeën kondigden zich krachtig en snel achter elkaar aan, en binnen de kortste tijd, wierp ze haar eerste jong.

wierp ze haar eerste jong

Al snel gevolgd door een tweede lam. Het bleken een ooi en een ramlam te zijn. Een wondermooi gebeuren voltrok zich in de stilte van de schaapskooi. De eerste lammeren mochten in het zachte schijnsel van de late middagzon, het daglicht begroetten…!’

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2012/12/01/schaapskooi-in-elspeet-een-vroege-kraamkamer/