Groene kikker met de ‘dood’ tussen de ogen!

Barneveldse natuurliefhebber Jan van Uffelen volgt de natuur dichtbij huis…

In ons vennetje lag een kikker tussen de waterleliebladeren te loeren naar insecten die vlak bij hem op de bladeren kruipen of landen. Zodra dat gebeurt duikt hij naar ze toe en……. hap, slik, weg! Een gewoon tafereel dat dagelijks is te zien.  Echter, deze kikker bleef, ondanks dat ik dichtbij kwam, roerloos zitten. Het bleek dat een watertor hem letterlijk en figuurlijk bij de neus nam door op zijn neus te gaan zitten en dus kon de kikker er niets mee beginnen.

Het insect loopt over de neus van de groene kikker – Foto: ©Jan van Uffelen

Het insect loopt over de neus van de groene kikker – Foto: ©Jan van Uffelen

Geelgerande watertor

Toen ik de foto’s naar mijn neef, de bekende natuurkenner Louis Fraanje stuurde, kwam deze met een heel ander en opmerkelijk verhaal. Het bleek de  geelgerande watertor te zijn, die als geduchte rover ook wel Watertijger wordt genoemd. Zo zat deze kikker dus ‘roerloos’ met de ‘dood’ tussen de ogen!

De groene kikker kijkt met 'lede' ogen naar het kleine beestje – Foto: ©Jan van Uffelen

De groene kikker kijkt met  de dood tussen de ogen naar het kleine beestje – Foto: ©Jan van Uffelen

Als je goed kijkt zijn de gele randen bij de tor duidelijk waarneembaar – Foto: ©Jan van Uffelen

Als je goed kijkt zijn de gele randen bij de tor duidelijk waarneembaar – Foto: ©Jan van Uffelen

Watertijger

Vissen en kikkers die veel groter zijn als de watertor kunnen door zijn giftige beet de dood vinden en worden leeggezogen. Zelfs een snoek kan door hem worden beschadigd, vandaar ook de naam “watertijger”!  En om deze reden is het geen dier voor de vijver en terrarium. Maar vliegend kunnen ze kilometers overbruggen  zodat ze in elk watergebied kunnen komen, dus ook ongewild in de vijver.

Gewoon rustig blijven, zal de groene kikker wel denken – Foto: ©Jan van Uffelen

Gewoon rustig blijven, zal de groene kikker wel denken – Foto: ©Jan van Uffelen

Rustig blijven…

Er zijn weinig vijanden die deze kever te duchten heeft. De geelgerande watertor is een fors insekt met een
kop bezet met twee giftangen. Het doodt een prooi met een gif , en deze kan dus vele malen groter zijn.
Groene kikkers en stekelbaarsje kunnen makkelijk ten prooi vallen!

Dus… nu begrijp ik waarom de kikker in ons vennetje roerloos bleef zitten en in grote doodsangst was. Terwijl deze watertor nog niet eens de grootste is. Een volwassen geelgerande watertor kan wel 3,5 cm groot worden en die komen ook in ons ven voor.

Tekst en foto’s: ©Jan van Uffelen       

_________________________________________________________________________________________________________________________________

De geelgerande watertor is een echte ‘killer’, getuige dit heftige filmpje:

______________________________________________________________________________________________________________________

Uw natuurmoment!

silhouet-fotograafb-e1415561799201

Mooie, aparte en unieke foto’s, films en verhalen

De redactie van de Veluwenaar staat altijd open voor uw unieke ‘Natuurmoment’! Dit is mogelijk, door een mooie foto en/of filmpje met uw eigen verhaal naar ons te mailen (zie onder)!
Het is uiteraard van belang dat uw ‘Natuurmoment’ een aanvullend en interessant karakter heeft en in de regel op de Veluwe heeft plaatsgevonden, uitzonderingen daargelaten.
Het is belangrijk, dat u eigen foto/film-materiaal gebruikt (dit in verband met copyright) en dat uw foto’s en films uiteraard van goede kwaliteit zijn om te kunnen publiceren!

De redactie behoudt zich uiteraard wel het recht voor om i.o. ingezonden artikelen aan te passen. Daarnaast kan het soms gebeuren, dat de redactie om een bepaalde reden besluit om foto’s en/of artikelen niet te plaatsen.

De Jac. Gazenbeekstichting is een vrijwilligers-organisatie die zich geheel belangeloos inzet voor het behoud van natuur en cultuur op de Veluwe. Derhalve kunnen er – op wat voor wijze dan ook – geen rechten ontleend worden aan uw bijdragen. Ook stelt de redactie van de Veluwenaar zich niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen, die voortvloeien uit het geplaatste artikel en foto’s!

U kunt uw bijdrage sturen naar:

Redactie ‘Natuurmoment’ de Veluwenaar – emailadres: Klik om u email programma te openen

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.de-veluwenaar.nl/2018/05/09/vijverperikelen-in-barneveld/