Waterleven en dood in een ven – Deel 2

Barneveldse natuurliefhebber Jan van Uffelen volgt de natuur dichtbij huis…

De vaste bezoekers van De Veluwenaar zullen zich ongetwijfeld mijn vorige verhaaltje nog wel kunnen herinneren, over de libelles in en om mijn vennetje. Lees meer >>

Afgelopen zaterdag de 26e augustus zat ik weer even bij mijn vennetje het waterleven te bestuderen. Daar zag ik twee libellenlarven tegelijkertijd een visje verorberen. Beter gezegd, de visjes werden leeggezogen. Zo’n maaltijd duurt zeker twintig minuten.

De libellenlarve aan de maaltijd met een klein visje – Foto: ©Jan van Uffelen

Als de libellenlarve klaar is, laat ze de vis vallen en krabt zich nog een keer achter de oren – Foto: ©Jan van Uffelen

Vasthoudend type

De tweede libellenlarve heeft een grotere vis te pakken en heeft daar blijkbaar ook wat meer moeite mee om het geheel onder controle te houden. Toch geeft hij het niet op, wat dat betreft zijn ze heel erg vasthoudend.

De tweede libellenlarve heeft een grotere vis te pakken – Foto: ©Jan van Uffelen

Deze libellenlarve is echt een ‘vasthoudend’ type – Foto: ©Jan van Uffelen

Rollen omgedraaid

Libellenlarven zijn, als ze zelf nog klein zijn, een gewilde prooi voor stekelbaarsjes, maar als het ze lukt om volwassen te worden zijn de rollen omgedraaid. Dan worden het rovers die met grote snelheid van alles pakken en er ook niet voor terugdeinzen om kleinere broertjes of zusjes te verschalken.

Tekst en foto’s: Jan van Uffelen

_______________________________________________________________________________________________

Lees ook: Waterleven en dood in een ven – Deel 3

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

_______________________________________________________________________________________________

Uw natuurmoment!

silhouet-fotograafb-e1415561799201

Mooie, aparte en unieke foto’s, films en verhalen

De redactie van de Veluwenaar staat altijd open voor uw unieke ‘Natuurmoment’! Dit is mogelijk, door een mooie foto en/of filmpje met uw eigen verhaal naar ons te mailen (zie onder)!
Het is uiteraard van belang dat uw ‘Natuurmoment’ een aanvullend en interessant karakter heeft en in de regel op de Veluwe heeft plaatsgevonden, uitzonderingen daargelaten.
Het is belangrijk, dat u eigen foto/film-materiaal gebruikt (dit in verband met copyright) en dat uw foto’s en films uiteraard van goede kwaliteit zijn om te kunnen publiceren!

De redactie behoudt zich uiteraard wel het recht voor om i.o. ingezonden artikelen aan te passen. Daarnaast kan het soms gebeuren, dat de redactie om een bepaalde reden besluit om foto’s en/of artikelen niet te plaatsen.

De Jac. Gazenbeekstichting is een vrijwilligers-organisatie die zich geheel belangeloos inzet voor het behoud van natuur en cultuur op de Veluwe. Derhalve kunnen er – op wat voor wijze dan ook – geen rechten ontleend worden aan uw bijdragen. Ook stelt de redactie van de Veluwenaar zich niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen, die voortvloeien uit het geplaatste artikel en foto’s!

U kunt uw bijdrage sturen naar:

 

Redactie ‘Natuurmoment’ de Veluwenaar – emailadres: Klik om u email programma te openen

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.de-veluwenaar.nl/2017/08/31/waterleven-en-dood-ven-deel-2/