Wolf aangereden op A28 in Drenthe

Het dier is doodgereden op de A28 tussen Hoogeveen en Meppel

Er is vrijdagmorgen een dode wolf binnengebracht bij Stichting Faunavisie Wildcare in Westernieland. Pim Lollinga van de opvang: “Het is een mannetje van ruim vijftig kilo, een enorme joekel.  Aan de versheid van de wonden is te zien dat de wolf is aangereden terwijl hij nog leefde. Hij is gewond aan zijn voorpoot, zijn onderkaak is gebroken en zijn schedel is verbrijzeld”, zegt Lollinga.

De aangereden wolf op de onderzoekstafel - Foto: ©Steven Radersma/RTV-NOORD

De aangereden wolf op de onderzoekstafel – Foto: ©Steven Radersma/RTV-NOORD

Wild?

“Op het eerste oog lijkt het een wild exemplaar; zijn vacht is een beetje viltig’, vertelt Lollinga. ‘Hij kan vanuit Duitsland deze kant zijn opgekomen. Maar sinds 1 januari is ook de nieuwe Natuurwet van kracht. Op de positieflijst staan dieren die mensen mogen houden en de wolf staat daar niet bij. Als je wel een wolf in huis hebt, kun je een flinke boete verwachten. Het kan dus ook zijn dat dit dier gedumpt is.”

Sinds halverwege de negentiende eeuw is de wilde wolf, op enkele uitzonderingen na, uit ons land verdwenen.

De wolf gaat op transport naar Utrecht – Foto: ©Steven Radersma/RTV-NOORD

Naar Utrecht

De wolf wordt voor onderzoek overgebracht naar het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC), dat verbonden is aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht. Lollinga: ‘Daar maken ze een dna-profiel van de wolf. Vervolgens wordt gekeken of dat matcht met een wilde populatie in Duitsland.’ Faunavisie Wildcare heeft een samenwerkingsverband met het DWHC. Daarom is de wolf eerst naar Westernieland gebracht.

De ernstig verwonde wolf na de aanrijding – Foto: ©Steven Radersma/RTV-NOORD

Dode wolf gaat naar Naturalis in Leiden

De wolf die vrijdagochtend is doodgereden op de A28 gaat na het onderzoek in Utrecht naar Museum Naturalis in Leiden. Dat is al aan het museum toegezegd. Het gaat ‘vrijwel zeker om een mannelijke wolf’. DNA-onderzoek moet dat bevestigen. De uitslag daarvan wordt begin volgende week verwacht. Naturalis bewaart wel meer historische dieren, zoals de wolf die twee jaar geleden door Groningen en Drenthe struinde.

Van nationaal belang
‘Dit is een object van nationaal belang en hoort daarom thuis in onze collectie’, zegt hoofd Steven van der Meie van de afdeling Gewervelde Dieren van Naturalis. Bovendien is het kadaver op de A28 gevonden door Rijkswaterstaat en alles wat onder het Rijk valt gaat naar het Leidse museum. De wolf wordt daar niet opgezet, maar verdwijnt voor onderzoek in de vrieskist.

Pim Lolinga onderzoekt de wolf - Foto: ©Steven Radersma/RTV-NOORD

Pim Lolinga onderzoekt de wolf – Foto: ©Steven Radersma/RTV-NOORD

Begin volgende week uitsluitsel

Eerst moet nog blijken of het dier met honderd procent zekerheid een wolf is. De Stichting Faunavisie Wildcare in Westernieland weet dat wel zeker, maar de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht heeft het dier vrijdagmiddag onderzocht. De uitslag van deze DNA-test wordt begin volgende week verwacht. De wolf was waarschijnlijk zo’n anderhalf jaar oud en is aangereden op de plek waar hij werd gevonden.

Rotterdams museum grijpt mis

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam had de aangereden wolf ook wel willen hebben. Het museum heeft allemaal dieren in de collectie waar een bijzonder verhaal aan zit.

Met dank aan: ©RTV-NOORD

De steenmarter die vorige maand zorgde voor de stroomstoring in Groningen is ook al in het bezit van het museum. Maar het museum heeft er geen moeite mee dat de wolf in een ander museum terecht komt, zegt directeur Kees Moeliker: “Het is belangrijk dat hij goed voor het nageslacht wordt bewaard.”

Bron: Wolf aangereden op A28 – Steven Radersma / RTV Noord
___________________________________________________________________________________________

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/03/04/wolf-aangereden-op-a28-drenthe/