Burlende edelherten van staal op de Veluwe

LFB_8949-bw

Burlend edelhert op de schoorsteen – Foto: ©Louis Fraanje

Hertenbronst en oergeluid

Het lijkt misschien nog ver weg, maar we hebben inmiddels het bronstgeluid van de edelherten al wel weer over de Veluwe horen galmen.

Het ‘oergeluid’ dat niet alleen bij de herten, maar ook bij de vele natuurliefhebbers, het bloed weer sneller laat stromen.

Dan staan er op de Hoge Veluwe soms honderden fotografen elkaar te verdringen om een mooie plaat te kunnen schieten van zo’n grote jongen met een imposant gewei. Vooral een burlend edelhert die met zijn kop omhoog staat!

Het kan ook anders

Als je wat met herten hebt en je woont ook nog eens vlakbij de Veluwse bossen, dan kan ik mij ook voorstellen dat je op de kap van je schoorsteen een hert als windwijzer kiest.Tenminste daar ga ik dan maar vanuit!

Als je onderweg je ogen de kost geeft, dan zie je nog weleens iets bijzonders. Zo ook dit mooie stukje smeedwerk van een ‘burlend edelhert’ , dat ik ergens in de buurt van Niersen en Vaassen op de Veluwe, tegenkwam.

Feistzeit of vettijd

Momenteel zijn de herten zich aan het voorbereiden voor de ‘bronst’, deze periode tussen het vegen van het gewei en de aanloop naar de bronst (juli-september) noemt men Feistzeit=Vettijd. In die tijd moeten zij fysieke reserves (vet), verzamelen, aangezien herten in de bronsttijd wel tot 30% van hun lichaamsgewicht kunnen verliezen. In deze periode laten de herten zich – normaal gesproken – bijna niet zien, ze hebben dan hun rust hard nodig om energie te verzamelen voor de komende bronstperiode. Toch laten op de Hoge Veluwe de herten op sommige plaatsen al wat bronstgedrag zien en horen!

LFB_8946

Een fraaie windwijzer met hert op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Rotondes bij Otterlo

Komende over de provinciale weg N304 vanuit Ede richting Otterlo passeert het verkeer twee rotondes. Eind 2010 zijn deze voorzien van kunstobjecten met een passende beplanting.

In 2008 is er in Otterlo een Dorpsplan ontwikkeld om de leefbaarheid van het dorp en de omgeving te verhogen. De aankleding van de twee rotondes werd hierin opgenomen. Ze worden als beeldbepalend ervaren. Zij zijn niet alleen de toegangspoort voor het dorp, het doorgaande verkeer komt er ook langs.

img_0261

Een boer met de zeis – Foto: ©Gemeente Ede

Silhouetten

Omdat bij Otterlo de Gelderse Vallei en de Hoge Veluwe in elkaar overgaan zijn deze gebieden als inspiratiebron genomen. Vanuit Ede heeft de eerste rotonde het thema Vallei. Hier wordt het agrarische aspect van het dorp benadrukt. Het landschap van de boerderij tuinen komt in de beplanting terug. Op de rotonde staan silhouetten van vier agrarische objecten: een ploeg, korenschoof, een boer met zeis en maisgewas. De tweede rotonde is geïnspireerd door het landschap van het Nationaal Park “De Hoge Veluwe”. Vier silhouetten van dieren die in dat gebied voorkomen zijn op de rotonde geplaatst: de vos, het everzwijn, een reebok en het edelhert.

Rommelig gewei

Al moet ik er eerlijkheidshalve wel bij vermelden, dat het gewei van het burlende edelhert, nou niet direct de schoonheidsprijs verdiend. Het hert op zich, ziet er heel natuurgetrouw uit, maar juist zijn ‘koptooi’, zijn trotse gewei waarmee hij in de bronsttijd zijn rivalen te lijf gaat, daar gaat het toch even de mist in. Hoewel er talloze voorbeelden in natura en op foto’s,  te vinden zijn in de directe omgeving, heeft de kunstenaar er bij dit hert hier in Otterlo, wel een beetje een ‘rommeltje’ van gemaakt!

DSC_9982

Een burlend edelhert van cortenstaal op de rotonde bij Otterlo – Foto: ©Louis Fraanje

Waardering

Wij hebben alle waardering, voor mensen die het edelhert als motief gebruiken in hun siersmeedwerk, dat volgens ons gerust verheven mag worden tot kunst! Hoe dan ook, het blijft een fraai gezicht om te zien, niet alleen langs de weg maar ook op het dak van een huis.

Bron: Kunst in Ede

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/08/19/burlende-edelherten-van-staal/