Leven en dood in de natuur

Buitenleven in bos en veld…

Toen ik op een ochtend door het groene voorjaarsbos struinde, viel mijn oog op een tweetal oude beuken. De ene boom had, na vele gezonde jaren, de geest gegeven en was nu gedeeltelijk omgevallen.
Dichterbij gekomen zag ik dat  tonderzwammen zich over deze boom ‘ontfermd’ hadden. De oude beuk had blijkbaar z’n tijd gehad en had, bij een flinke storm, het loodje gelegd. Daarna begint dan het verrottingsproces en daarbij is de tonderzwam een welkome gast.

Tonderzwammen - Foto: ©Louis Fraanje

Tonderzwammen – Foto: ©Louis Fraanje

Dode bomen liggen onder de levende bomen - Foto: ©Louis Fraanje

Dode bomen liggen onder de levende bomen – Foto: ©Louis Fraanje

In alle richtingen groeien de tonderzwammen op de boomstam - Foto: ©Louis Fraanje

In alle richtingen groeien de tonderzwammen op de boomstam – Foto: ©Louis Fraanje

Nieuw leven

Ieder voorjaar weer opnieuw een ‘wonder’ der natuur. Afgezien van het feit dat het een prachtig beeld gaf over ‘leven en dood’ in de natuur, levert het ook schitterende plaatjes op.

De dode beuken op de grond en meteen ernaast een gezonde beuk die, na de rustperiode van de winter, zich weer helemaal in het groen had gestoken. Langzaam kropen de blaadjes uit hun bruine knoppen en spreiden zich uit tot bladeren.
Ieder voorjaar weer opnieuw een ‘wonder’ der natuur. Afgezien van het feit dat het een prachtig beeld gaf over ‘leven en dood’ in de natuur, levert het ook schitterende plaatjes op.

Het nieuwe leven ontspringt in het voorjaar - Foto: ©Louis Fraanje

Het nieuwe leven ontspringt in het voorjaar – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Noot van de redactie…

Tondeldoos

Tondeldoos

In de negentiende eeuw werd de tonderzwam veel gebruikt in tondeldozen. De tondeldoos is een voorloper van de aansteker, en diende dus om ‘vuur’ te maken.

Een tondeldoos is een kokertje of doosje waarin een licht ontvlambaar materiaal werd gedaan. Dat materiaal noemt men een tondel. Als tondel maakte men gebruik van een  gedroogd en met paardenurine behandeld stukje tonderzwam.
Daarnaast had men nog een vuursteentje en een metalen ring, het vuurslag, nodig.

Als de vuursteen dicht genoeg bij de tondel werd gehouden, kon men proberen om met de metalen ring een vonk op de stof te doen belanden. Als dat lukte, kon een behendige gebruiker door wat te blazen een vlammetje opwekken.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/05/02/leven-en-dood/